Variant Mini
© 2017 EgJo
Reis verslagen EgJo
 

Reisverslag AndalusiŽ - Bretagne 16-05-2016 tot 23-07-2016
week 4
Maandag 6 juni 2016 (Spanje)
Vandaag is Milou jarig. Ze is 5 jaar geworden. We willen vandaag Gibraltar gaan bekijken.
In Gibraltar aangekomen hebben we de camper op een camperplaats geparkeerd dicht bij de grensovergang naar het Engelse gedeelte. De camperplaats kost 3 euro per dag. Hierna zijn we op de fiets naar de grensovergang gereden. Nou deze grensovergang is nog ouderwets. Je moet hier je paspoort nog laten zien anders kom je er niet over. En dit veroorzaakt lange files! Maar met de fiets konden we er lekker tussendoor, passen laten zien en de grens over naar het Engelse gedeelte.
Direct achter de grens ligt de start- en landings-baan voor de vliegtuigen die je moet oversteken. Deze baan loopt van kust tot kust, dwars door Gibraltar. Daarna kom je in Gibraltar in het oude gedeelte waar een hele lange winkelstraat is. Alles is hier ook geprijsd in Engelse ponden. De bekende apen die hier op de rots wonen hebben we in de beneden stad niet gezien. Ze zullen wel hoger op de rots zitten waar wij niet naar toe zijn gegaan. Joke heeft heel veel pijn bij het lopen vanwege haar versleten knie. Dus we hebben kalm aan gedaan.
De rots
De start- en landingsbaan
De poort naar de binnenstad
Toen we weer terug bij de camper waren zijn we maar weer verder gereden, omdat het bekend is dat hier veel wordt ingebroken in campers en caravans.
We zijn verder gereden naar een camping in Tarifa en dat is het Zuidelijkste puntje van Spanje, waar je ook goed Afrika kunt zien liggen. Om 17:00 uur komen we aan op camping Valdevaqueros in Tarifa.
En weer lekker even uitrennen aan het strand.


We blijven hier nog en paar dagen.

Woendag 8 juni 2016 (Spanje)
Na een paar heerlijke dagen van luieren en lekker zwemmen, gaan we vandaag naar Sevilla en komen om 13:00 uur aan op de camperplaats Puente Los Remedios
Hier laten we de camper achter en gaan lopend Sevilla in. De binnenstad van Sevilla ligt dicht bij de camperplaats, zodat we al snel bij de mooie gebouwen en paleizen  zijn. Alleen het was heel warm. Op de thermometers buiten stond 40 graden en dat is toch wel te warm om eigenlijk iets te doen.
We hebben toch wel de mooie gebouwen en het paleis gezien, maar zijn toen ook weer terug naar de camper gegaan waar Joke direct in de camper onder de koude douche heeft gestaan om af te koelen. Ook de hondje hadden het heel warm en konden zich lekker koelen omdat we en waterkraan naast de camper hadden. 
We hebben nog tot laat in de avond buiten gezeten, maar de temperatuur zakte niet veel. Om half twaalf 's avonds was het nog 31 graden buiten.
Donderdag 9 juni 2016 (Spanje)
Nadat we Sevilla hebben bekeken zijn we de volgende dag naar de oude en bekende stad Cordoba gereden.
In Cordoba staat ook de bekende Mezquita, een Kathedraal in een Moskee.

Even een stukje geschiedenis

De Mezquita is een uniek architectonisch monument op de plaats waar ooit de Visigotische kerk Vincentius van Zaragoza stond, die op de fundamenten van een Romeinse tempel was gebouwd. Na de verovering van Córdoba in 711 door de Moren werd vanaf de achtste eeuw een moskee gebouwd. Nadat de Moren in de achtste eeuw de gebieden rond Córdoba veroverden, werd de helft van de Visigotische Sint-Vincentiuskerk - onder dreiging van onteigening - verkocht aan de aanwezige moslims. Toen die helft te klein bleek voor de groeiende islamitische bevolking, kochten de moslims ook de andere helft van de kerk, zodat de katholieke gemeenschap genoodzaakt werd de kerk op te geven.
Moskee
Het oorspronkelijke kerkgebouw werd gesloopt en men begon met de bouw van de moskee. Abd el-Rahman I (756-788) liet daarvoor rond 780 de marmeren zuilen van nabijgelegen Romeinse villa’s gebruiken. Deze waren echter te klein om de juiste hoogte te behalen. Door een tweede boog aan te brengen kon dit alsnog worden bereikt. De moskee heeft hieraan zijn unieke bouw te danken.
In 848 liet Abd el-Rahman II een speciale gebedsruimte aanbrengen, de huidige Capilla de Villaviciosa. Al-Hakam II breidde in 961 de moskee uit, waarbij de mihrab werd aangebracht. Opmerkelijk is dat deze niet de qibla volgt; in plaats van 112 graden (richting Mekka) heeft men hier 150 graden gehanteerd. De reden is onbekend. Voor de eerste keer werd de gebedsrichting aangegeven met een nis in de muur, wellicht door christelijke of Romeinse beïnvloeding. De huidige omvang werd in 987 bereikt door de toevoeging van 8 extra beuken door Al-Mansour. Daardoor ging een gedeelte van de symmetrie verloren en verloor de gebedsnis de centrale positie. De Mezquita was eertijds de grootste moskee van Europa, tweede grootste na die van Mekka en had een capaciteit om twintigduizend mensen te herbergen.
Kathedraal
Sinds de christelijke herovering van Córdoba in 1236 is de Mezquita als de kathedraal van het bisdom Córdoba in gebruik, gewijd aan de Maria-Tenhemelopneming. Koning Ferdinand III van Castilië en keizer Karel V lieten de kerk uitbreiden en verfraaien. In de loop der eeuwen hebben verschillende verbouwingen plaatsgevonden, zodat tegenwoordig zowel de Moorse als de christelijke invloeden duidelijk herkenbaar zijn. Zowel het grondplan van een traditionele moskee als het Latijnse kruis voor een kathedraal zijn terug te vinden in het gebouw.
Oorspronkelijk stonden er zo’n 1200 zuilen in de gebedsruimte. Karel V gaf in 1523 toestemming aan de bisschop van Córdoba om het geheel om te bouwen tot een kathedraal. Architect Hermán Ruiz ontwierp daarop in het hart van de moskee een kathedraal, waarvoor ongeveer 400 zuilen werden verwijderd. De keizer was ontevreden over het resultaat en zou hebben verzucht bij het zien van de bouw: ‘U hebt iets gebouwd dat u of anderen overal gebouwd hadden kunnen hebben, maar u hebt iets verwoest wat uniek was in de wereld.’
Doordat het bouwen van de kathedraal erg lang duurde, is er een aantal verschillende bouwstijlen gebruikt.
De Mezquita is door de diverse bouwstijlen beter bestand tegen aardbevingen.
Vrijdag 10 juni 2016 (Spanje)
Nadat we Cordoba hebben bekeken, rijden we vandaag naar Toledo ook wel een bekende plaats. We komen om 16:00 uur aan op de camping El Greca. Toledo hebben we niet bekeken, we zijn op de camping gebleven en hebben lekker voor de camper gezeten om te genieten van een toastje met Franse kaas en Spaanse worst, met daarbij  een lekkere rosé.
Zaterdag 11 juni 2016 (Spanje)
We zijn vanmorgen om 09:00 uur weer vetrokken en rijden over de snelweg naar Burgos.
Burgos is ook een mooie plaats met de mooie bekende Santa Mariakathedraal. We rijden naar camping Tuentes Blancas, waar we om 14:00 uur aankomen. Hier blijven we tot maandag.
Plaatjes van de mooie kathedraal van Burgos