Variant Mini
© 2017 EgJo
Reis verslagen EgJo
Reisverslag Midden Portugal en Witte dorpenroute Spanje
7-06-2019 tot 11-07-2019 week 5
 

6652 km
 
 
 

Maandag 8-7-2019

We rijden vandaag naar het Dorp Oradour sur Glane. Het dorp ligt zo'n 22 km ten Noorden van Limoges. Het dorp is in de oorlog geheel door de Duitsers verwoest en is nu nog zo als het toen door de Duitsers is achter gelaten.

Geschiedenis:

Het dorp werd op 10 juni 1944 verwoest in het bloedbad van Oradour-sur-Glane: een Duitse pantserdivisie overvalt het dorp, drijft de mannen in graanschuren en fusilleert hen, drijft de vrouwen en kinderen in de imposante kerk waar een doos stond met explosieven, en toen ze naar buiten gingen en probeerden te ontsnappen werden de overlevenden dood geschoten, en vervolgens ook de rest van het dorp. 642 mensen worden zo in 3 uur vermoord. Het was de grootste massaslachting door de nazi's op burgers in Frankrijk, vermoedelijk ook de grootste in heel Europa en werd voor de Fransen het symbool van de nazi-barbarij. President Charles de Gaulle gelastte na de oorlog het dorp zo te laten zodat de mensen konden aanschouwen wat de Duitsers hadden gedaan.

Na de oorlog werd het nieuwe dorp nabij de ruïnes herbouwd.

Toen we het dorp in wilden gaan om het te bezichtigen bleek dat je er niet met honden in mocht en intreegeld moest betalen. Je mocht ook geen foto's of videofilm maken. Het was erg warm weer, dus we konden de hondjes ook niet in de camper achter laten. Al met al, ook omdat je er niets mocht (geen foto's of film maken) vonden we dit niet erg vriendelijk en zijn we maar weer weggereden.

We zijn naar een naburig plaatsje Javerdat gereden om daar op een camperplaats te overnachten. Het ligt ongeveer 5 km ten Noorden van Oradour sur Glane. Het is ook een mooiere camperplaats dan de camperplaats in Oradour sur Glane zelf, dat gewoon een parkeerplaast is. (Campercontact sidecode 13785)

Dinsdag 9-7-2019

Vandaag rijden we naar een camperplaats waar we enkele jaren geleden ook zijn geweest. Dit is een camperplaats bij en klein haventje aan de Marne. Je staat hier pal aan de rivier de Marne en het is een erg rustige camperplaats. Een leuke camperplaats voor een tussenstop naar huis. De camperplaats bevindt zicht in het plaatsje Froncles. (Campercontact, sidecode 12066)

Woendag 10-7-2019

Omdat we in de buurt van Verdun zitten, rijden we vandaag de bevoorradingsweg van Bar-le-Duc naar Verdun. Deze weg heet ook wel Voie Sacrée.

Geschiedenis:

Voie Sacrée (Frans voor 'gewijde of heilige weg') is de naam die na de Eerste Wereldoorlog door de schrijver Maurice Barrès werd gegeven aan de weg tussen de Franse steden Bar-le-Duc (Meuse) en Verdun. De naam is een verwijzing naar 'via sacra', de antieke benaming van de weg waarlangs de offerdieren in de oudheid naar het altaar werden gebracht

 

Tijdens de oorlog werd de weg simpelweg la route genoemd. Hij vervulde in de strijd een belangrijke rol; het was namelijk de belangrijkste aanvoerlijn voor het Franse leger. Verdun was in een saillant komen te liggen, aan drie kanten ingesloten door Duitse troepen. Vanaf februari 1916 tot september 1916 reden de vrachtwagens af en aan in twee eindeloze rijen. Rechts naar Verdun toe, links van Verdun af. In de acht dagen tot 6 maart reden 3500 vrachtwagens 190.000 man en 23.000 ton munitie naar het slagveld. Men heeft berekend dat op het hoogtepunt van de slag elke 14 seconden een voertuig voorbij reed, wat neerkomt op 250 vrachtwagens per uur. Steengroeven werden aangelegd, en 24 uur per dag gooiden hulptroepen steenslag op de weg die vervolgens door de massieve banden van de vrachtwagens werd vastgereden. Grondtroepen en vliegtuigen beveiligden de weg tegen vijandelijke aanvallen. Wanneer een vrachtwagen pech kreeg, reed die zo mogelijk onmiddellijk de weg af. Zo niet, dan sleepte de bemanning de wagen aan de kant, om te voorkomen dat de weg geblokkeerd raakte.

 

Parallel aan deze weg liep de Chemin de Fer Meusien, een smalspoorlijn in veldspoor aangelegd, die van groot aanvullend belang was voor de doorstroming van de Voie Sacrée. Heden ten dage bestaat deze weg nog steeds.

Nadat we deze weg hebben gereden, komen we in België aan bij een camperplaats in Hogne, voor onze laatste overnachting richting huis. (Campercontact, sidecode 20243).

Donderdag 11-7-2019

Vandaag wordt het onze laatste route naar huis. Ter afsluiting nemen we nog een lekker ijsje en dan in de regen naar huis.

Dat was weer onze rondrit 2019 o.a. naar

Frankrijk- Invasistranden (zie Frankrijk)

Spanje - Toledo

Portugal - Elvas - Evora - en Algarve

Spanje - Witte Dorpenroute

Frankrijk - Oradour sur Glane.