Variant Mini
© 2017 EgJo
Reis verslagen EgJo
Reisverslag Frankrijk Invasiestranden 8-05-2019 tot 7-06-2019
week 5
 

6652 km
 
 
Maandag 3 juni 2019
Vandaag gaan we het Normandy American Cemetery and Memorial bezoeken.
Geschiedenis:
De Normandy American Cemetery and Memorial is een Amerikaanse militaire begraafplaats en monument ter nagedachtenis aan de Amerikaanse soldaten die sneuvelden bij de landing in Normandië tijdens de Tweede Wereldoorlog. De begraafplaats ligt in het dorp Colleville-sur-Mer, in de Calvados in Frankrijk. Alhoewel de begraafplaats iets meer dan 35 000 m² groter is dan de grootste Britse begraafplaats op het Europese vasteland, namelijk Tyne Cot Cemetery (Eerste Wereldoorlog), telt de begraafplaats ongeveer 2500 lichamen minder. Op de begraafplaats liggen 9387 Amerikaanse soldaten begraven waarvan één soldaat uit de Eerste Wereldoorlog. Op dit kerkhof ligt tevens Generaal Roosevelt begraven, met naast hem zijn broer (gesneuveld in de Eerste Wereldoorlog). Er zijn 307 ongeïdentificeerde lichamen begraven. De Normandy American Cemetery and Memorial wordt beheerd door de American Battle Monuments Commission en is ook Amerikaans grondgebied.
Toen wij aankwamen bleek de toegang zeer beperkt te zijn. Men was namelijk bezig diverse delen van de begraafplaats af te zetten en in te richten voor de herdenkinsceremonie op 6 juni. De grote wereldleiders en diverse diplomaten zullen dan op die dag hier aanwezig zijn voor de 75-jarige herdenking.
Woensdag 5 juni 2019
Vanmorgen zijn we naar het strand van Aubin sur Mer gelopen. Er zouden vandaag zo’n 30 oude vliegtuigen uit de 2e wereldoorlog over de landingsterreinen van de 2e WO vliegen en daar zouden ook parachutisten af springen. We gingen er vanuit dat deze vliegtuigen, die vanaf Engeland opstegen, wel over het strand zouden komen vliegen zodat we een mooi uitzicht er op hadden. Maar helaas dat bleek niet zo te zijn. Dus dan maar even een kop koffie gedronken en weer terug naar de camping gelopen. Daarna zijn we naar de oude Pegasusbrug gereden. Daar in de buurt was ook het afspringgebied, dus konden we de oude vliegtuigen over zien komen. Tevens was er nog een herdenking bij de Pagasusbrug, waarbij we bij aanwezig waren. Ook enkele oud-strijders waren hier aanwezig.
Geschiedenis:
De Pegasusbrug is een brug over het Kanaal van Caen nabij Ouistreham. De brug, ook wel bekend als de Bénouville-brug, was een van de belangrijke in te nemen doelen door de Britse 6e Luchtlandingsdivisie tijdens de Operation Deadstick voorafgaand aan de Landingen in Normandië. De brug verkreeg de naam Pegasus, omdat de Britse luchtlandingstroepen het vliegende paard Pegasus als schouderembleem hadden.
Vrijdag 7-6-2019
Nadat we gisteren 6 juni nog vele oude militairevoertuigen en “nep” militaren hebben gezien, is de familie weer richting huis gereden en gaan wij vandaag ook weer verder naar het zuiden en sluiten hierbij ons bezoek aan NormandiŽ en de herdenking van de tweede Wereld oorlog af.

We gaan verder met onze reis naar Spanje en Portugal.

De beschrijving van deze reis vindt u onder het land Portugal en dan Midden Portugal+Witte dorpenroute Spanje