Variant Mini
2017 EgJo
Reis verslagen EgJo
08-06-2013
We gaan een weekje langs de moezel rijden.
Op zaterdag 8 juni 2013 komen we aan bij
Wassersport- & Freizeitzentrum Kreusch in Schweich. Het is een mooie camping direct gelegen aan de Moezel
Mag ik even voorstellen:  Nonjah.
Onze nieuwe aanwinst en half zusje van Milou.
Het wordt geen lange vakantie, want onderweg bleek dat de camper wat hobbelig reed, dus we blijven op deze camping en pakken de fiets om door de omgeving te toeren en langs de Moezel te fietsen.
11-06-2013
We gaan een wandeling langs de Moezel maken.
Voor Nonjah, net 4 maanden oud, valt er nog heel veel te ontdekken. Leuke eendjes die dicht bij je komen. Wat zijn er toch leuke dingen als je alles nog moet ontdekken.
12-06-2013
We gaan vandaag een fietstocht langs de Moezel maken. We fietsen langs de steile hellingen waarop de wijngaarden weelderig groeien. De wijnen van de Moezelstreek zijn van erg goede kwaliteit. Na zo'n fietstocht is het dan ook genieten van een lekker glas Moezel wijn.
Een heerlijke fietstocht zo langs de oever van de Moezel.
13-06-2013
Vandaag gaan we op de fiets naar Trier. Vanaf de camping in Schweich is het ongeveer 15 km fietsen naar Trier. Trier is samen met Worms de oudste stad van Duitsland.
De kreisvrije stad Trier ligt op de rechteroever van de Moezel en telt 107.233 inwoners, waaronder veel Luxemburgse studenten. De Heilige Eucharius is de patroonheilige van de stad. De Romeinse monumenten, de Dom en de Onze-Lieve-Vrouwekerk zijn sinds 1986 geklasseerd als UNESCO werelderfgoed.
De opdracht tot de bouw van de stad werd gegeven door de Romeinse keizer Augustus in 16 v.Chr. De stad heette oorspronkelijk Augusta Treverorum en was bedoeld als hoofdstad van de Romeinse provincie Belgica Prima. Gedurende enige tijd was Trier de hoofdstad van het hele West-Romeinse Rijk.
Een historisch monument in de stad is de 2e-eeuwse Porta Nigra, de best bewaarde Romeinse stadspoort ten noorden van de Alpen. Er zijn nog verschillende andere monumenten uit de Romeinse tijd, bv. de Basilica, de Keizerthermen, de Barbarathermen en het amfitheater. Ook uit latere perioden heeft Trier veel monumenten, waaronder de 11e- tot 18e-eeuwse Dom waarvan de bouw reeds in de 4e eeuw begon, en vele andere kerken. Door zijn rijke verleden en vanwege zijn mooie ligging in het Moezeldal is Trier een veelbezochte toeristenplaats geworden.
Trier is een centrum van wijnhandel en heeft een belangrijke functie als winkelcentrum voor een grote regio. Trier is ook bekend als geboorteplaats van Karl Marx. Zijn geboortehuis is thans ingericht als museum: het Karl Marx-huis.
Prehistorie: Op het "Rote Haus" aan de Grote Markt van Trier bevindt zich een inscriptie die luidt: "Ante Romam Treveris Stetit Annis Mille Trecentis" ("Voor Rome bestond Trier al dertienhonderd jaar"). Dit is hoogstwaarschijnlijk een sage die in de middeleeuwen ontstaan is. In het dal van de Moezel bestonden al 3000 jaar v.Chr. menselijke nederzettingen en Trier kan met recht een van de oudste steden ten noorden van de Alpen genoemd worden.
Op de terugweg hebben we nog een mooi zicht op de camping vanaf de brug over de Moezel.
Na deze fietstocht hebben we nog enkele dagen gerelaxt op de camping en zijn verder niet meer weg geweest. Milou en Nonjah konden het uitstekend met elkaar vinden en de stoeipartijen waren niet van de lucht.
Ondanks dat het een korte trip was, was het wel weer leuk om te doen. Het weer was prima en de Moezel is een heel mooi gebied.
Reisverslag Moezel 08-06-2013 tot 15-06-2013
694 km